Joko saa palata toimistoon?

Odotamme innolla paluuta toimistoon ja ennen kaikkea poistumista kotoa. Nyt kun aikaa on käsissä, voimme pohtia millaiseen toimistoon haluaisimme takaisin.

0

Murroksessa työtilan voi nähdä uusin silmin

Perinteinen toimisto on harvoin herättänyt arkista ärsyyntymistä suurempia tunteita, mutta nyt seistään uuden ajan partaalla. Toimisto inspiroi niin suurta pelkoa kuin syvää kaihoakin tartuntatautien ja pakkoetätyön hallitsemassa arjessa. Odotamme innolla koronan jälkeistä aikaa ja paluuta yksinkertaisempaan entiseen. Ennen sitä voimme kuitenkin syventyä siihen mitä entinen oikeastaan oli, ja mitä siihen palaaminen tarkoittaisi.

Monelle etätyöpakko on tarkoittanut kodin ja toimiston yhdistämistä, eikä paritus ole aina ollut ruusuilla tanssimista. Nopeasti kasaan kyhätyt kotitoimistot vastaavat harvoin toimistojen standardeja ja niitä vaivaavat huono ergonomia, jatkuvat keskeytykset, heikko nettiyhteys ja käytäväkeskusteluiden kato. Harvassa kodissa on tilaa usealle ergonomiselle työpisteelle, ja kokouksia on vedetty niin sängyn nurkasta kuin tiskipöydältä. Moni on yllättynyt työpaikalta kotiin muuttaneista lisäkustannuksista kahvin, siivoamisen ja teknologian muodossa. On myös paljon ammatteja, jotka eivät sovellu etätyöhön lainkaan, kuten kasvotusten yksityisiä kohtaamisia vaativa terveydenhoito, tai raskasta ja kallista välineistöä vaativa käsityö. Työn maanpako on ollut monelle vähintäänkin kestämätöntä.

Perinteisen toimiston terveysriskit ovat rakenteellisia. Toimistoarkkitehtuuria on määrittänyt vahvasti viime vuosisatojen pandemiat sekä vanhentuneet ratkaisut niiden hallintaan. Tuberkuloosin uskottiin leviävän ahtaissa pienissä tiloissa, joten toimitiloihin alettiin rakentaa suuria jaettuja työtiloja. Nyt tiedämme taudeista enemmän ja osaamme välttää julkisia tiloja. Osa ongelmaa on myös yksinkertaisesti vanhentunut teknologia. Esimerkiksi heikko ilmastointi on merkittävä tekijä taudin leviämisessä.  Perinteiset toimistot ovat terveysriski jopa tiukoilla turvatoimilla kuten kasvomaskeilla ja käsihygienialla.

Vaikka unohtaisimme terveysriskit hetkeksi, perinteisessä toimistossa on suuria haasteita. Voimme ymmärtää paljon jo pelkästään siitä, että kyselyiden mukaan moni haluaa tehdä enemmän etätöitä myös normaalin arjen palatessa. Perinteiset toimistot ovat menettäneet suosiotaan jo pitkän aikaa. Suurimpana esteenä tyhjenemiseen ovat olleet jäykkä yrityskulttuuri ja riittämättömät digitaaliset järjestelmät. Moderni työ on nopealiikkeistä sekä ennalta-arvaamatonta, mikä taas on suorassa konfliktissa perinteisen ja joustamattoman toimiston kanssa. Kun pandemia on kaukana takanamme, edessämme on yhä uuden työn ja perinteisen toimiston ristiriita.

Turvallisuus ja hyvinvointi kulkevat käsi kädessä
Yksityiset työhuoneet modernilla ilmanvaihdolla tukevat aidosti keskittymistä, jonka kanssa moni meistä kamppailee päivittäin. Ne ovat samalla myös turvallisia niin yksityisyyden kuin pandemian näkökulmista. Yhteisölliset tilat tulisi rakentaa joustavuus mielessä, jotta ne voisivat reagoida nopeasti yllättäviin kulttuurin, työn ja yhteiskunnan muutoksiin. Palveluiden tulisi olla koko toiminnan ytimessä jokaisessa toimistossa; ne takaavat yhtenäiset turvatoimet sekä vastaavat yksilöllisiin tarpeisiin.

VALO rakennettiin joustavuuden, palvelun ja yksilöllisyyden periaatteille. Työtiloihimme lukeutuu yli 400 yksityistä työ- ja neuvotteluhuonetta, joihin voi kulkea suoraan hissillä parkkihallista. Asiakaspalvelijamme sekä hotellin siivous pitävät huolta, että tilat pysyvät puhtaana ja että noudatamme kaikki yhteisiä pelisääntöjä turvatoimien muuttuessa nopeaa tahtia. Pohjaratkaisumme ovat joustavia muuttaen esimerkiksi 100 hengen tapahtumatilat 5 hengen etäkokoustiloiksi.

On olemassa tulevaisuus, jossa toimistoon ei enää liity suuria tunteita, eikä sen tarvitse olla kaukana. Suomestakin löytyy työtilaa, joka antaa kaiken mitä tarvitaan; turvaa, palvelua ja hyvinvointia. Me suosittelemme VALOa, tottakai.

Isla Vainio

Creative & Design Lead
VALO Hotel & Work